söndag 25 mars 2012

Förlossningsberättelse och fortsättning följer

Ja hur var det nu. I förra veckan. Då lillasyster kom till världen. Det känns redan som länge sen. Fast samtidigt som igår.


Vattnet gick som sagt då jag nyss passerat 40-veckorsstrecket. Halvett på natten på BF. Jag gick ner till sjukhuset, blev kollad med CTG osv och blev hemskickad. "Kom tillbaka när det är igång, eller om det inte startat inom 18 timmar för då behöver du få antibiotika".

Väl hemma fortsatte värkarna, men precis som med storasyster var de väldigt lindriga. Jag kunde sova genom en del av dom men kände mig väl inte direkt utsövd när jag vaknade på morgonen. Värkarna fortsatte på rätt oregelbunden basis. Jag tyckte ändå det var bäst att ringa vännerna som lovat ha storasyster under tiden vi var på BB. De hämtade henne vid niotiden, sambon cyklade till jobbet och hämtade datorn och jag la mig i sängen och såg ett avsnitt på en TV-serie jag följer. Värre än så var inte värkarna.

Vid elva började de dock intensifieras. Jag sa till sambon att det nog var dags att ladda lite kolhydrater och vi kokade pasta till lunch. Halvvägs genom måltiden kände jag att nu kan vi inte vänta längre. Värkarna var då sådär som de säger att de ska vara när man åker in. Så smärtsamma att jag var tvungen att lägga allt mitt fokus på dom för att klara mig genom. De kom med cirka fyra minuters mellanrum så vi hämtade väskan och promenerade ner mot sjukhuset. Det ligger bara fem minuters promenad bort. I vanliga fall. Den här gången gick det lite långsammare. Värkarna däremot kom snabbare. Mellan 2-3 minuter klockade jag dom till på vägen.

Sköterskan som tog emot oss på sjukhuset var väldigt sävlig och verkade inte alls fatta att jag nog kommit en bit i mitt värkarbete. Jag fick lämna urinprov och blev uppkopplad på CTG. "Jag återkommer om en halvtimme" sa hon. Sen låg jag där och hörde henne snicksnacka med kollegor och beställa en efterrätt av någon som skulle till cafeterian. Det kändes som att CTG-banden satt jättehårt och mina värkar blev bara värre. Till slut hörde även sköterskan det och kom in och tittade till mig. Varpå hon snabbt såg till att ett förlossningsrum blev ledigt. När jag fått en sjukhusrock och skulle förflyttas kände jag att krystvärkarna var på väg. Sköterskan beordrade in en rullstol men till slut lyckades jag gå nerför korridoren ändå mellan två värkar.

Det första jag sagt när jag kom in var "jag vill ha Epidural". Och det första barnmorskan i förlossningsrummet sa när jag kom in var "du kommer inte hinna få Epidural, du är fem centimeter öppen och det här barnet kommer snart". Då började jag gråta. Sa "jag klarar inte det här". Tänkte att jag ville lämna min kropp och låta något slags överjordiskt klara av det där otänkbara, undrade varför jag inte svimmade av smärta så jag bara kunde få vila en stund. Jag andades lustgas som om mitt liv hängde på det, men jag måste säga att lustgas knappast hjälpte mig mot smärta. Däremot fick den mig att slappna av mer mellan värkarna. De få ögonblicken mellan...

Sen kom dom. Krystvärkarna. Ordentligt. Det gjorde sjukt ont. Jag grät. Jag sa till sambon "jag vill inte, jag kan inte". Alla hejade på. "Du är så duktig". Det där biter inte på mig. Jag är dålig på att ta till mig sådan pepping. Det enda jag tänker är "det där säger du till alla, egentligen är jag inte bättre eller sämre än någon annan så sluta att bullshitta mig nu". Dumt, jag vet. Men så är det.

Jag försökte lyssna. Fokusera på vad barnmorskan sa. Sa till henne att om hon behöver klippa mig så säg inte när du gör det. Sluta skrika och för energin till krystandet. "Tryck som att du ska bajsa" skrek barnmorskan. Och jag tog i. Och tog i. Och tog i. Och hörde "jag ser huvudet, snart är er baby här". Men när. Tänkte jag. Jag klarar inte. Det går inte. Så tog jag i igen. Och det gjorde obeskrivligt ont. Och det kändes som med storasyster. Som att jag hade ett barn som satt fast vid midjan i mitt underliv. "En gång till" skreks det. Och jag tog i. En gång till. Och sen. Sen låg hon där. Blå. På min mage. "Såg du vad det var" sa sambon. Jag hade inte sett. "Det är en tjej" sa han.

Tolv blev vi inskrivna på sjukhuset. Halvett kom vi in i förlossningsrummet. Tio-i-två var lillasyster ute.

Men smärtan var kvar. Jag fick en spruta för att påskynda livmoderkakan. Barnmorskan klippte navelsträngen och drog sen i andra änden för att få ut placentan och det sa "snapp" och den gick av. Läkare tillkallades och jag fick veta att jag måste opereras för att få ut den. Dropp sattes in. Jag fick höra om allt som skulle kunna hända och sen fick jag skriva på ett papper att jag gick med på att opereras. Men så tittade läkaren en sista gång. Då hade det gått cirka 45 minuter. Hon sa "andas lustgas och krysta en gång till". Och sen. Plupp. Den kom. Och jag mådde plötsligt mycket bättre.

Sen syddes jag ihop. De hade inte klippt mig. Och jag hade inte inte spruckit så mycket som sist. Då klassades det som tredje gradens sprickning, denna "bara" andra gradens.

Jag sa till sambon "det här är fantastiskt, men inte igen". Men det slår mig flera gånger om dagen fortfarande att vi gjorde det. Vi klarade det. Jag klarade det. Jag födde en dotter utan Epidural. Det har såklart massor gjort före mig, men jag hade aldrig trott jag skulle greja det.

Nu fortsätter vi som tvåbarnsfamilj. Vi fick äntligt komma hem efter lite dramatik på sjukhuset. Dottern fick gulsot, blev uttorkad och hade lågt blodsocker och blev inlagd på Neonatalavdelningen några dygn. Men nu är vi hemma. Och vi är lyckliga. Vi och våra fina tjejer.

Tack till dig som följt mig här. Och tack för alla gratulationer. Ni är bäst! Nu gör jag som sist och pausar. Förmodligen för att inte komma tillbaka. Inte hit. Vår IVF-resa är över. Men du får gärna följa med mig på resten av resan. Livet. Du hittar mig på Queenstreet.

Varma kramar, Mikaela

4 kommentarer:

 1. Duktiga du! Härligt att allt gått bra och att ni nu är hemma.

  SvaraRadera
 2. Fy katten att läsa om förlossning, det är ju liksom det där man är livrädd för. Och ändå är det bra och intressant.

  Sedan måste jag skratta, jag tänker EXAKT som du när det gäller pepping! Det måste vara på riktigt och personligt för att jag ska tro på det. Och ändå skulle det nog vara bra om man kunde ta det positivt, se det som bekräftelse och omvandla det till någon slags energi. Men... man är lite som man är ibland.

  Säger som jag en gång sa för ca. 2,5 år sedan, du har givit mig mycket hopp när det gäller IVF (som ju för vår del övergått till ÄD men det är ingen skillnad på hoppet). Önskar dig och familjen stor lycka.

  Pausa här du, mig blir du inte av med :)

  Stor kram!

  SvaraRadera
 3. Härligt jobbat och skönt att det gick bättre denna gång. Njut nu av din fina familj och samla kraft för tvåbarnslivet.

  Kram från XB

  SvaraRadera
 4. Världens största grattis och varmaste kramen till dig och till hela familjen! Två fantastiska flickor... Är så oerhört glad för din skull.

  SvaraRadera