söndag 21 augusti 2011

Vecka 10+2: Nytt om ost

Gick till lokala ostbutiken och frågade om en brie av pastöriserad mjölk. "Till någon som är gravid?" frågade ostdamen. "Ja". Hon berättade då att de nyligen haft någon slags expert på besök som berättat bland annat om graviditiet och ostkonsumtion. Han hade sagt att man bör undvika alla mjuka ostar, oavsett om de är av pastöriserad mjölk eller inte. Däremot menade han att man i princip kan äta vilken hårdost man vill, oavsett om mjölken den är gjord på är pastöriserad eller opastöriserad. Men att man för enkelhetens skull ska rekommendera enbart pastöriserade hårdostar till gravida.


Så var det med det. Jag som frossat i både brie, camenbert och St Agur under semestern i tron att det var säkert med pastöriserade ostar...

2 kommentarer:

  1. Usch så mycket att oroa sig över... Så svårt att veta hur man ska göra, känns som om man kan dö eller bli sjuk av snart allt, samtidigt törs man inte ta egna beslut för TÄNK om socialstyrelsen (eller ost-gumman) har rätt (och vi IVF:are är kanske extra känsliga)!

    Antar att du åt samma ostar med lilla V och det gick ju bra, du får tänka så och sedan äta hårdost resten av tiden :)

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Undrar om detsamma gäller mozzarella och fetaost? Har för mig att jag läst någonstans hos LMV att man får äta just dessa ostar.....det har jag i alla fall gjort :)

    Tror inte du behöver oroa dig! Det är en hel vetenskap att sätta sig in i vad man får och inte får göra/äta...och hela tiden kommer det nya rekommendationer. Inte undra på att man blir förvirrad :(

    Kram

    SvaraRadera