måndag 20 juli 2009

Vecka 34 +4

Vår vagn är här. Vår andra. Först köpte vi en Emmaljunga Crossway, men den var vi tvungna att sälja eftersom den på någon centimeter inte fick plats i vår pyttelilla hiss. 

Nu har vi fått hem andrahandsvalet. Teutonia Fun som är en av dom smalaste vagnarna på marknaden. Egentligen ville vi ha något rejälare, vi var inte sugna på någon nätt cityvagn men vad gör man? Vagnen måste ju in i hissen, för att hålla på och plocka ur lift, väskor och eventuella matkassar varje gång man ska in och ut, det tror jag man ruttnar på rätt snabbt.


Vi har köpt vagn begagnat. Dels för att vi tycker nypriserna ofta är orimliga, dels eftersom miljötänket är viktigt för oss. Jag får ibland en känsla av att en del tittar lite snett och tänker "vadå, unnar ni inte ert barn det allra bästa?" Men jag tror inte att en begagnad vagn på något sätt inte är det bästa, i längden är den åtminstone bättre för världen vi lämnar efter oss till Knodden. Plus att dom tusenlappar vi sparar på att köpa begagnat garanterat kommer vårt barn till godo ändå. Jag menar prisskillnaden mellan vår vagn och vännernas nya vagn täcker den solresa vi planerar att göra som första resa alla tre i vinter. 

Och apropå miljötänk. Något som får nästan alla att utbrista "hahaha, ja vänta och se du" är att vi bestämt oss för att testa tygblöjor. Det finns jättebra sådana nu som är precis som vanliga blöjor. Man behöver alltså inte ha vikblöjor och plastsnibbar typ, utan det är formsydda blöjor som fästs med kardborreband. Nu säger vi inte att det här kommer bli vår grej, men för miljöns skulle vill vi åtminstone prova. Det kanske inte alls funkar, men jag tänker inte fördöma idén innan vi testat. Det roliga är, att ingen som dissat tanken har själv testat eller känner ens någon som gjort det. 

6 kommentarer:

 1. Miljötänk är alltid bra! Jag har länge handlat såväl på second hand som loppis. Först nu som det börjar bli accepterat, annars tycker många att det är äckligt bara.

  Vi har inte bestämt om det blir ny vagn eller begagnad. För min del fungerar det lika bra med en begagnad...sparar pengar och som du säger, återvinning. Barnens bästa har ingenting med vagn o göra :-)

  Du får återkomma angående tygblöjorna när ni har testat. Jag tänker bara på allt bajs som kommer i tvättmaskinen och hur det fungerar, samt ifall fläckarna försvinner från blöjan om man inte tvättar direkt.
  Du får hålla oss update ;-)

  kram!!

  SvaraRadera
 2. IVF-Karusell:
  Jag tänkte också på bajsbiten, men man har tunna engångsinlägg av rispapper (om man vill). Det pappret tar man bara bort, sen blöter man blöjan och lägger i en särskild påse och där kan dom ligga i tre dagar. Med andra ord, tvätt var tredje dag och inget bajs i maskinen! :o)
  Lovar att återkomma när vi testat! Som sagt, jag är inte säker på att det kommer funka för oss, men jag tycker det känns bra att testa innan vi förkastar det.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Tänkte faktiskt på er och den lilla hissen när jag såg just en Teutonia Fun. Den blir säkert jättebra!
  Beträffande tygblöjorna så kan jag meddela att min kära make använt det till sina tidigare barn och är lyrisk över hur snabbt barnen blev blöjfria. Det var helt enkelt för obehagligt att gå runt i gjorda blöjor och de lärde sig istället att gå på pottan. Trots alla eventuella fördelar är jag för bekväm så denna gången blir det dessvärre miljöovänligt. All heder åt er! /Z

  SvaraRadera
 4. Åh, vi funderar på tygblöjor vi också. Jag tror att det funkar bara man vill att det ska funka. Det svåraste tycker jag är att hitta rätt i det utbud som finns, jag blir alldeles yr. Precis som jag blev när vi skulle välja vagn...

  SvaraRadera
 5. Häftigt med tygblöjor. Jag skulle också vilja prova men eftersom vi inte har tvättmaskin i lägenheten känns det som det blir för bökigt. Men kanske köper vi en tvättmaskin iaf, har pratat lite om det.

  Vi har också köpt en Teutonia, fast modellen som heter Cosmo. I samma färg som er! Men tyvärr var vi inte lika miljömedvetna. Kollade på en begagnad Fun först men den var i så dåligt skick. Har dessutom hört att många barn inte vill ligga i vagn, så det känns lite som vi spenderat alldeles för mycket pengar på detta. Men hoppas att vagnen ska funka bra för oss så vi kan använda den mycket och även till ev framtida barn.

  SvaraRadera
 6. Jag är helt för miljötänket och tycker ni gör bra val!! Vi ska ju köpa begagnat skötbord och en hel del rynkar på näsan åt det vilket jag tycker är tramsigt. Själva dynan är ju ny, men varför köpa nytt bara för köpandets skull när det finns bra begagnade?

  Måste erkänna att tygblöjor inte ens har slagit mig så jag ser fram emot att höra hur de fungerar.

  SvaraRadera