fredag 28 november 2008

Spraydag 31, sprutdag 8, IVF 3

Första ultaljudet idag. Tio små ägg som ska få växa till sig och ses om igen på måndag när jag ska tillbaka igen. Allt finemang tills... Tills den här konversationen utspelar sig:

Dr K: Dina äggledare är trasiga va, det är därför du är här?
M: Ja...
Dr K: Och du har inte opererat bort dom?
M: Nej.

Här måste jag bara fråga, är inte detta information som läkaren borde sitta på? Som borde stå i min journal? Bara en fråga... Det fortsatte:

Dr K: Jo för du har något som ser ut som ett väldigt stor äggblåsa.
M: Det hade jag sist också.
Dr K: Fast jag tror inte att det är en äggblåsa, jag tror att det är din ena äggledare som är svullen. Dom kan ju samla på sig vätska.
M: Jaha och vad innebär det?
Dr K: Nej ingenting just nu.
M: Man läser ju en del på nätet, om allt om IVF och så och...
Dr K: Ja?
M: Ja och jag har läst att den där vätskan som samlas i äggledaren kan döda embryot.
Dr K: Om det råder delade meningar, sen beror det också på var stoppet i äggledaren sitter, det behöver inte läcka ut i livmodern.
M: Men hur vet man då?
Dr K: Har du haft flytningar?
M: Öh... ja... nu under behandlingen har jag haft det.
Dr K: Men det är helt normalt. Men om du har det ofta och mycket annars, då kan det vara tecken på att det läcker vätska.
M: Nej... det tror jag inte. Inte mer än normalt. Eller, vad vet jag vad som är normalt egentligen. Flytningar är inget jag och mina vänner diskuterar så ofta...
Dr K: Inte så att du känner att du har ofrivillig vätskeavgång från slidan?
M: Nej.
Dr K: Då så. Då är det bara att fortsätta och så får man avvakta och se.

Okej. Avvakta och se. Se om det blir minus igen eller? Och om det blir det, kolla till äggledarna? Jag försöker att inte oroa mig än. Förra behandlingen frågade jag faktiskt läkaren om det här med äggledarna och hon kollade på ett nytt ultraljud och sa att allt såg bra ut. Å andra sidan har jag hört att man inte kan se helt hundra på ett ultraljud, utan säker kan man bara vara efter en titthålsoperation.

Självklart vände det här vår värld lite uppochner. Planerna för kvällen ställdes in. Lusten finns inte riktigt att gå ut bland folk. M kommer snart hem och ska laga mat och jag har öppnat en alkoholfri öl och ser fram emot en soft kväll hemma bara vi två. Men vi har bestämt att försöka tänka bort det här och bara fokusera på det positiva. Skulle det gå dåligt får vi plocka upp den här tråden då. Nu kändes det bara skönt att skriva av sig lite, sen hoppas jag kunna använda mig av den förträffliga förträngningsmekaniken.

5 kommentarer:

 1. Va fan! Slänga ur sig så där halvkryptiska läkarfunderingar som egentligen inte säger någonting, men som ändå oroar!

  Så kände jag när min läkare, som i förbigående, slängde ur sig något om "ditt pco-syndrom", vilket jag aldrig hört talas om tidigare.

  Eller när läkaren vid återförandet visar sin kollega MITT underliv coh kommenterar, riktat till kollegan, att min livmoder är något uttöjd. Vad ska det betyda? undarade jag. Nej, ingenting. Nähä? Varför prata om det då?

  Argghghghhg! Jag förstår din känsla och frustration. Försök släppa det. Huvudet i sanden är en bra metod.

  För övrigt låter det ju strålande med tio fina ägg på tillväxt!
  Jag tror på dig den här gången!!!

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Hoppas det inte är ngn fara!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Vad trött man blir på läkare ibland. De tycks inte fatta hur mycket deras ord kan oroa.

  Dumma.

  Håller mina tummar för er nu.

  SvaraRadera
 4. Att läkare aldrig förstår. De kan inte säga a utan att säga b.

  Jag hoppas allt går vägen och det inte är nån fara. Kram

  SvaraRadera
 5. M, jag tror/hoppas att du inte behöver vara orolig. Jag har haft just det problemet, i slutet av varje mens kom en störtflod av vätska som såg ut som vatten. När jag berättade för min gynekolog så visste hon inte alls vad det kunde bero på. Men när vi sedan gjorde en kontroll av äggledarna i samband med att vi försökte bli med barn visade det sig att de var helt igentäppta, och vätskefyllda. Enligt läkarna på sjukhuset fanns det inget annat alternativ än att ta bort dem innan ivf-försöken. Men det verkar ju inte som att du har dessa symptom. ;)

  SvaraRadera