lördag 6 december 2008

ET, IVF 3

Vilket dilemma vi ställdes inför vid återföringen idag.

Tretton ägg blev det ju, sju hade befruktats och två utvecklats till toppägg. Frysbara ägg. Dom övriga fem ska långtidsodlas men man har ju ingen aning om hur det blir. Men... och här kommer dilemmat. "Ett eller två" frågade Dr K.

"Vill ni ha två får ni två, men å andra sidan - med din svullna äggledare kanske det är dumt att riskera två toppägg. Fast... även om det är ett toppägg betyder det ju inte att det klarar upptiningen vid ett eventuellt framtida FET".

Okej. Tusen frågor dök upp hos oss. Tusen frågor som fick tusen svar av vilka nästan inga var säkra.

Två ägg ger bara 5-10% större chans till graviditet. Man rekommenderar enäggsåterföring, bättre för det eventuella barnet, bättre för den eventuellt blivande mamman. Chansen för tvillinggraviditet är relativt stor när två toppägg återförs och, som Dr K sa "jag förstår att man har bråttom och det känns som att man liksom får två för en och spar tid med tvillingar" men... det medför såklart risker. Svårare graviditet, större chans till misslyckad graviditet, händer något det ena barnet tar det sin granne med sig i fallet. Äggledaren då. Jo om detta försök skulle misslyckas kan man titta på den igen, men det är inte säkert att den spelar någon roll i sammanhanget, plus att det finns risk att äggproduktionen påverkas negativt om den tas bort - något man förstås inte vet förrän efteråt. Till det också att jag kräver en hög dos Gonal-F för att stimuleras, vilket tydligen inte talar gott för äggkvaliten i framtiden.

"Hade det inte varit för den svullna äggledaren hade jag satt in båda äggen utan att fråga, men i och med att situationen är som den är så..." sa Dr K.

Vi förlängde nog kön där på sjukhuset i morse men det var inte lätt att besluta. Inget kändes självklart. Ett var bättre för att... och två var bättre för att... Dr K förklarade ingående och var fantastiskt tålmodig med oss.

Vi valde att ta ett till slut. Det krävs bara ett fint ägg och jag hoppas att det var det vi fick tillbaka i morse. Vår framtida familjemedlem.

9 kommentarer:

  1. Åh, grattis iallafall!! Jag kan verkligen tänka mig att det var svårt att ta det beslutet idag. Och kort om tid att bestämma sig. Men tänk, nu har ni ett toppägg i frysen, kanske fler om några dagar. Och viktigast av allt, du har ett superduperägg i magen!!!

    Kram och jätte-lyckatill!

    SvaraRadera
  2. Verkligen ett dilemma, förstår att ni behövde tänka länge och väl. Grattis till era embryon, men särskilt till det du bär! kram z

    SvaraRadera
  3. Tjoho! Grattis till ägget i magen och de(t) i frysen!
    Jag fick också ut 13 ägg och 7 befruktades - och se hur bra det gick! Det måste ju vara det absolut ultimata antalet och GIGANTISK sanolikhet att bli gravid!
    Nu är det din tur!!!

    SvaraRadera
  4. Ett bamsegrattis till ert fiiiina embryo! Jag vet vad du menar med att det inte är ett lätt beslut. När man pratar med utomstående tycker det absolut man ska ta två, för att öka chansen liksom, men de är ju inte insatta i riskerna som det medför. Vi satt i samma sits för en vecka sen. Vi valde dock två men valet var inte helt självklart. För det första har jag ju ingen svullen äggledare och våra embryo var inte av guldkvalitet, 'bara' fina. Jag håller tummarna för dig/er. Ps, härligt med ett i frysen också!

    SvaraRadera
  5. Svårt val, men jag tror ni gjorde rätt. Vi hade också valt ett i er situation. Nu kanske embryot ni fick i frysen blir ett framtida lillsyskon istället!

    Grattis till det lilla livet i dig!

    Kramar och lycka till!

    SvaraRadera
  6. Svåra beslut. Har själv tänkt på om man ska be dem ta två, liksom smacka på lite. Men sambon är inte med på noterna eftersom han helst inte vill ha tvillingar.

    Grattis till den lilla!

    Ps. Imorgon är jag förmodligen också ruvara.

    SvaraRadera
  7. Grattis till det fina embryot! Stoort lycka till!

    Förstår det inte var ett lätt beslut, men ett toppägg i frysen och kanske några till är inte illa! Kram

    SvaraRadera
  8. GRATTIS till det fina embryot!!! Jag förstår att valet inte var lätt, men det är klart att ni tog rätt beslut för ni valde utifrån vad som är bäst för er:)KRAM

    SvaraRadera
  9. Såna där beslut vill man inte fatta själv...Grattis till ruvningen och den lilla i frysen!! Håller tummarna för er!

    SvaraRadera